Over Jara

Foto van Jara, die voor een kunstwerk staat dat van zilverfolie is gemaakt.
Jara, 2018

Jara is een zwart-bruin teefje, geboren op 15 februari 2015 uit de combinatie
Angel of Wassenaer’s Fanuël Fee en Nasho Ghin-Hawk of Shinji’s Star.
Haar officiële naam is Angel of Wassenaer’s Jehoel-Jara. Ze is gefokt door Maj Opdam.
Zie stamboom.

Karakter

Jara is mijn eerste Oudduitse herder. Reeds in het nest bleek haar aanhankelijkheid en lieve karakter. Tijdens de “puppyknuffel” bezoekjes likte ze dan ook onophoudelijk aan mijn oren. Bij de geboorte was ze de meest donkere van het nest. Acht pluizige toverballen variërend van lichtblond tot heel zwart-bruin en allemaal aandoenlijk lief. Hoewel ik tot vlak voor de geboorte twijfelde tussen een reutje of teefje werd het uiteindelijk Jara. Mijn allereerste teefje ooit.

Inmiddels is ze volwassen en uitgegroeid tot een geweldige hond. Niet alleen fysiek is ze heel sterk maar ze heeft ook zoals ze hier in Drenthe zeggen: ” ‘n goeie kop! ”
Ze is zachtaardig, buitengewoon slim en gevoelig van karakter en verdraagt absoluut géén harde aanpak.

Foto van Jara die het water induikt.
Jara duikt haar bal achterna.

In huis is ze de rust zelve maar zijn we buiten dan wil ze het liefst maar één ding en dat is: spelen! Jara doe je geen groter plezier door met haar bezig te zijn. Dit kan zijn van alles zijn, van gehoorzaamheidstraining tot appèl lopen, speuren maar ook fietsen vindt ze heerlijk. Zwemmen doet ze als de beste en ongeacht de temperatuur, ze duikt zo het water in. Haar focus op mij en/of haar speeltje is onvoorstelbaar groot. Dit maakt haar super gemakkelijk te trainen. Ook andere honden zijn géén probleem mits ze niet haar stok, bal of speeltje proberen af te pakken. Met kinderen is ze vertrouwd en beschermend. Zo sprong ze een keer plotsklaps op en ging recht voor mijn jongste kleindochter staan toen een fietser op haar afreed. Haar grote mate van energie maakt wel dat ze absoluut te kort gedaan wordt met drie maal daags een ‘rondje om de kerk’.

Gezondheid, trainingen en shows

Minstens zo belangrijk als fysieke inspanning is geestelijke uitdaging voor een hond. Na een speurtraining van een uur is ze dan ook volkomen uitgeteld. Gelukkig is Jara volkomen gezond.

  • HD-A ( Norbergwaarde 40 ), ED-Vrij (zie certificaten van de Raad van Beheer).
  • DM Vrij, HdG Vrij en MDR 1 Vrij (aangetoond d.m.v. bloedonderzoek Dr. van Haeringen laboratorium). zie certificaten

Tevens is haar DNA is vastgelegd, zie certificaten

Ze heeft meerdere shows gelopen onder verschillende (internationale) keurmeesters en diverse keren een 1 Uitmuntend behaald. Ook Beste teef en tweemaal reserve B.I.S. Op de “Doppelschau” in Holten, september 2016 ontving ze de titel D.R.C. Sieger der Niederlande en N.I.R.V. Rijssen Sieger. Tevens behaalde ze een 2e plaats Best of Breed bij de teven. Een jaar later op dezelfde show wederom D.R.C. Sieger der Niederlande en N.I.R.V. Overijssel-Sieger. In april 2019 wordt haar de prijs en titel L.S.O.H.V. Nederlands Kampioen uitgereikt. Voor meer gedetailleerde showverslagen en beoordelingen zie certificaten.

Bij M-Dogs van Miriam Nijdam in Wassenaar heeft ze haar puppycursus gevolgd, gedrag en gehoorzaamheid en een paar maanden Hooper training. Hierna bij speurhondenschool Pieter van Ommen haar appèl- en speurcertificaat behaald. Jara is fokgeschikt verklaard en ik heb mijn kennelerkenning ontvangen.

Nestplanning

Voor dit komend voorjaar (april 2019) staat een eerste dekking gepland. Als de natuur het wil hoop ik op een gezond en mooi (zomer)nest.